Årets kooperativ

Coompanion Roslagen & Norrort (CRN) delar årligen ut ett pris till ett kooperativ som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Vinnarna har även chans att gå vidare till den nationella tävlingen för Årets kooperativ.

 

Tidigare års pristagare

2014: Service i SigtunaDSC04228

Det sociala företaget Service i Sigtuna har stadigt vuxit, skapat nya arbetstillfällen och
är ett synligt föredöme för andra. Tillsammans har en engagerad företagsledning, lyhörd kommun och trogna medarbetare skapat tillväxt och samhällsnytta.

 

2013: Rallarrosen (Norrorts Omvårdnad)

Vinnaren av 2013 års kooperativ visar vägen för ett nytt företagande inom vårdsektorn. Ett företagande där den privata friheten och entreprenörskapet tas tillvara, men där vinsten behålls i företaget och kommer både personal och de äldre tillgodo. En småskalig verksamhet där kvalitet och lönsamhet går hand i hand.

 

2012: Freinetskolorna Mimer och Hugin

Populära Freinetskolorna Hugin och Mumin skapar en skola i pedagogikens framkant. Båda skolorna drivs som personalkooperativ, en alternativ driftsform inom utbildningsvärlden. Sedan starten 1997 har Freinetskolan i Norrtälje utvecklats mycket positivt och lyckats växa utan att förlora sin småskalighet och möjligheten till delaktighet.

För mer information se Mimer och Hugin

 

2011: Café Chocolate

På Café Chocolate i Rimbo finns matkultur och konst, sida vid sida. Chocolate är ett ekologiskt café som också ordnar konstutställningar och föreläsningar. Kulturcafét har blivit ett nav bland kulturintresserade och kulturutövare i Roslagen.

För mer information www.cafechocolate.se

 

2010: Solhem 

Förenade Solhem kooperativa hyresrätt i Älmsta utanför Norrtälje består av ett antal smålägenheter i ett f.d. ålderdomshem. De hyrs ut till medlemmar i föreningen. Solhem renoverades med miljötänk och kombinerar människors behov av trivsel och gemenskap i boendet med omsorg om miljön. Föreningen är öppen för alla som vill bli medlemmar och är inget kategori- eller äldreboende. Den kooperativa tanken om samarbete och gemenskap har också byggts in i Solhem. Det finns en kollektiv matsal där man kan äta om man vill.

För mer information www.forenadesolhem.se